Wedstrijd verslag

05 mei 2024 - 12:15 uur

Door: Remco Faasen

PSV

Eén van de PSV-spelers die dit jaar een enorme ontwikkeling heeft meegemaakt is aanvallende middenvelder Malik Tillman. De in Duitsland geboren Amerikaanse international speelde zich gedurende het seizoen in de basis van het team van Peter Bosz en het is geen geheim dat PSV graag met hem verder wil. Tegelijkertijd zal de eigenlijke werkgever van Tillman, de Duitse recordkampioen Bayern München, de prestaties van PSV’s nummer 10 ook niet zijn ontgaan.

Dan is het voor Tillman wel te hopen dat de inmiddels onttroonde Duitse kampioen zondag even de andere kant op keek, want net als veel spelers speelde de Amerikaan zeker in de eerste helft geen goede wedstrijd. Hangend aan de linkerkant maar regelmatig naar binnen trekkend, heeft Tillman Saïd Bakari als tegenstander maar komt richting het doel van Sparta veelal Camiel Neghli tegen. In de achtste minuut moet Tillman echter plots achter zijn tegenstander aan: Bakari gaat op avontuur. Tillman handelt halfslachtig en laat zich eenvoudig uitkappen waardoor zijn tegenstander Metinho in staat stelt de openingstreffer te maken.

Jaren ‘80

In de eerste helft lijkt Tillman lijkt wel een momentenvoetballer, een uit de jaren ’80 weggelopen spelverdeler die vooral rondsloft en pas in actie komt als hij de bal precies in de voeten aangespeeld krijgt. Maar als het erop aankomt staat de middenvelder zijn mannetje, bijvoorbeeld bij een scrimmage in de zeventiende minuut als een aantal spelers van zowel de thuis- als uitploeg half op de grond liggend de bal probeert te veroveren.

Kalm

Net als heel PSV begint Tillman pas te voetballen na de 2-1 van Johan Bakayoko. Na een half uur wordt hij eerst zo’n 25 meter voor de goal vrijgespeeld maar voordat hij iets kan bedenken wordt hij op zijn hakken getrapt en is de kans verkeken. Twee minuten later pikt Tillman ogenschijnlijk eenvoudig een voorzet van Bakayoko uit de lucht en legt de bal klaar voor de instormende Joey Veerman, die over schiet. Weer iets later geeft Tillman scherp voor op de inlopende Guus Till maar Sparta-doelmam Nick Olij kan de bal makkelijk vangen. Op slag van rust is Tillman betrokken bij een uitgebreide PSV-aanval waarbij Mauro Júnior het sleurwerk doet en terugspeelt op de international die de bal vervolgens heel kalm maar precies op maat weer meegeeft met de Braziliaan.

Tackle

Na de rust is het eerste opvallende moment van Tillman als hij wordt weggestuurd maar de aangespeelde bal van zijn voeten laat stuiteren en in één moeite door een overtreding begaat. In de vierenvijftigste minuut test Camiel Neghli de Amerikaan door op te willen stomen over de vleugel, maar Tillman is veel alerter dan voor de thee en zet een tackle in waardoor de aanval wordt afgeslagen. Het gaat Neghli niet in de oude kleren zitten: hij moet langdurig behandeld worden op het veld en strompelt daarna naar de kant.

Vrije man

Na de komst van Hirving Lozano schuift Tillman op naar het centrum rechts naast eerst Luuk de Jong en daarna Ricardo Pepi. In de tweeënzeventigste minuut ontvangt hij een harde maar strakke bal van Jerdy Schouten. Met het grootste gemak wordt de bal onder controle genomen en doorgespeeld naar de vrije man. Dat is Tillman in zijn kracht: lichtvoetig de bal doorspelen naar de vrije man. In dit geval eindigt de PSV-aanval met een kopbal van Bakayoko recht in de handen van Olij. Geen tijd om te treuren: Tillman is onderweg om een PSV-aanval onschadelijk te maken voor het doel van Walter Benítez.

Jordan Teze

Het moment of fame komt dan toch nog voor Tillman als hij de bal aangespeeld krijgt van Benítez. Halverwege zijn eigen helt speelt hij de bal met een fraaie buiging voor de voeten van Ricardo Pepi die Jordan Teze vindt, waarna de wedstrijd definitief in het slot wordt gegooid. PSV gelooft het vervolgens wel, Sparta ook. Het was niet fraai wat Malik Tillman en zijn collega’s in de kampioenswedstrijd  lieten zien maar daar rouwt helemaal niemand meer over.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Lucas den Held.
  • De kampioenswedstrijd. Het was geen galavoorstelling, maar wel gewoon een overwinning. Til speelde gelijk en verliest de koppositie aan Saibari. Veerman staat nu twee en Til drie.
    Saibari, Van Aanholt en Lozano verloren niet in hun speeltijd.
    Mauro komt binnen in de stand. Hij heeft net genoeg gespeeld om daarin opgenomen te wordn. Hij komt wel binnen op de laatste plek.